Learnings from Borlänge

II. Small Scale A Promenade Park Pavilion The proposal to upgrade the existing public toilet gave students the opportunity to employ canonical classicism at a small scale. A new public toilet pavilion would be a functional ornament between Stationsgatan and the proposed new Promenade Park, which would replace an existing surface parking lot. It would also form a […]

A Promenade Park Pavilion

The proposal to upgrade the existing public toilet gave students the opportunity to employ canonical classicism at a small scale. A new public toilet pavilion would be a functional ornament between Stationsgatan and the proposed new Promenade Park, which would replace an existing surface parking lot. It would also form a visual link between Stationsgatan and the new Station Square to the south. The design brief called for public toilets with room for a custodian and an optional cafe. Students chose the materials and were encouraged to consider how material choice affects the expression of the orders, and how the orders can be used to express the public nature of the building. (Building a More Beautiful Borlänge, Bevan and Liberatos)

Park Pavilion at the Engelsberg Ironworks. Photo by Stina Stjernkvist.