Learnings from Borlänge

Train station Ylva Schütte More

When we started drawing the station, we had just had lectures in the course about typologies and how in classical architecture you can perceive the function of a building from its form. A bank office looks like a bank office and a theatre like a theatre and so on.

When I was assigned to draw a station, I started by researching existing role models of Swedish station houses. I found out that a lot of the stations look just like, that’s right, like stations, even though they all look very different and reflect their local building tradition. The next word I was taught to work with was taxi- the division of a volume. Even there the existing stations had a great variety, but with common proportions that signalized a station.

For me the project was a way to apply the knowledge I learned from the course: understanding the elements of a column, the proportions of the cornices and what difference small details can make. Furthermore it was a way to try out a façade that is perceived as symmetrical even though its not, an approach that classical architecture better can handle. The choice also related to the placement of the building with one grand entrance and a smaller side entrance with proportions reminding of a garden pavilion fronting the proposed park area. The local connection to Borlänge was enhanced with the iron rail above the entrance and the idea of small, round windows with patterns from the local flowers and animals of the region Dalarna.